Terug naar overzicht

Trend zomer 2017: Vintage is hot!

30 Jun 2017

Monturen in vintage stijl zijn niet meer weg te denken uit het actuele brillen-straatbeeld. Welke vormen zijn hot en wat typeert een vintage bril? Dat ontdek je in deze blog.

Een paar jaar geleden doken ze voor het eerst op, brillen in vintage stijl uit de jaren ’50 en ’60. Wij hadden toen in de Joshi collectie ook al een paar eyecatchers in dit genre, maar ze sloegen niet goed aan. Waarom? Menigeen dacht dat dit slechts een hype was. Maar niets bleek minder waar... Na de trendsetters kwamen de trendvolgers en intussen zijn de vintage vormen niet meer weg te denken uit het actuele brillen-straatbeeld. Sterker nog, ze zijn razend populair bij brillenliefhebbers.

Aviator

Eén van mijn vintage-favorieten is de Aviator look (ik heb er zelf natuurlijk ook een :-)
Op dit moment een grote hit als correctiemontuur. Het is een originele variatie op de bekende pilotenbril met meer kleur en een dikkere metalen omranding dan in de jaren veertig.

Panto

Dé retrotrend van nu is de Panto bril; in de jaren veertig bijzonder populair bij intellectuelen. Daarna is dit klassieke model eigenlijk nooit meer echt van het toneel verdwenen. Op dit moment beleeft de Panto een absolute revival.

Round about

Geliefd bij de hippies in de seventies: de ronde bril (die trouwens al veel eerder het levenslicht zag, namelijk in de jaren veertig). Deze zomer weer helemaal terug van weggeweest.

Wat typeert nu eigenlijk een vintage bril?

Allereerst de vorm. Die varieert, zoals gezegd, van rond en panto tot het vlindermodel.

Daarnaast de karakteristieke retro-details: zo zijn de zadelbrug en de bril met sleutelgatneus hipper dan ooit.

Maar ook het kleurgebruik versterkt het vintage-gevoel. Denk aan bruin, beige en diverse ‘turtle’ dessins. En groen: green is the new black! Dat zagen wij zelfs al in de ijsvitrines in Milaan eerder dit jaar. ;-) 

Bovendien, geheel in de lijn van de modetrend zijn zachte pastel- en watertinten erg in deze zomer. En wat dacht je van het ombre-effect, waarbij de kleur overloopt van donker naar licht? Ook dat past perfect in het huidige modeplaatje.

Metaal + acetaat = a perfect match

Naast vorm en kleur is ook het materiaal bepalend. Acetaat heeft dit seizoen een perfecte compagnon gevonden in metaal. De combinatie van deze twee bepalen het actuele modebeeld in brillenland. Comfort en mode gaan daarmee hand in hand.
 

 

Geschreven door:

Ilse Kruijtzer

Laatste Blogs