Terug naar overzicht

Joshi, made in Shenzhen: een kijkje in de keuken

14 Jun 2018

Shenzhen. Noem het maar gerust dé brillenstad van China. En onze Joshi’s komen daar ook vandaan. Onlangs namen wij zelf een kijkje in de keuken van een aantal leveranciers. Kijk je mee?

In maart maakten wij onze allereerste vlog (ja, ja, ook op het gebied van communicatie volgen wij de trends op de voet). In dat filmpje boden wij je een blik achter de schermen bij de totstandkoming van onze nieuwe Joshi wintercollectie tijdens de MIDO in Milaan. Dé plek bij uitstek om onze brillenfabrikanten te ontmoeten.

Maar… om de zoveel tijd brengen wij ook een bezoek aan de brillenfabrieken in China. Om met eigen ogen de nieuwste (technische) ontwikkelingen te zien, om het contact met onze fabrikanten daar te intensiveren en – last but certainly not least – om gave brillen te maken.

Begin april was het weer zover. Albert en ik stapten in het vliegtuig naar Hongkong om van daaruit door te reizen naar Shenzhen.

Ik hoor je denken: “Shenzhen?”. Vóór de hervormingen eind jaren '70 was Shenzhen een piepklein vissersdorp. Sindsdien is het uitgegroeid tot één van de grootste economische centra en de meest moderne stad van China met meer dan 13 miljoen (officieel geregistreerde) inwoners. In werkelijkheid wonen er dus nog véél meer mensen…

Het stratenplan van Shenzhen is naar Amerikaanse voorbeeld ontwikkeld: kaarsrecht en verdeeld in blokken. De brede boulevards zijn het showtoneel voor flitsende Ferrari’s, BMW’s en Tesla’s. Maar wat veel opmerkelijker is: sinds begin van dit jaar rijden alle 14.000 (!) stadsbussen in Shenzhen op elektriciteit. Daar kunnen wij Nederlanders nog wat van leren.

Alle productiehallen, waaronder de talloze brillenfabrieken, zijn inmiddels naar de rand van de stad verdreven. Op de vrijgekomen plekken staan en verrijzen torenhoge wolkenkrabbers. Waar je maar kijkt, je ziet ze overal. En je hoort overal het bouwgedreun van nieuwe in aanbouw zijnde giganten.

Deze stad en de mensen die er werken en leven zijn een bron van inspiratie. Zelden zo’n loyaliteit, gastvrijheid en arbeidsethos ervaren als op deze plek, zonder ook maar één moment het gevoel te hebben dat de mensen onvrij zouden zijn.

Zes dagen lang vertoefden wij in Shenzhen, waar een aantal van onze Joshi-fabrikanten ons een kijkje in hun keuken gunden. En wij mochten álles filmen. Geen gestileerd of opgeleukt beeld van het leven in de fabriekshallen, maar rauw beeldmateriaal en dus unplugged. Verheug je in dit filmpje op onze ervaringen en belevenissen, die we dolgraag met jou delen. Enjoy!

 

 

Geschreven door:

Ilse Kruijtzer

Laatste Blogs